tisdag 29 maj 2012

Om att utveckla en konst

God kväll!
Innan min farmor träffade farfar arbetade hon som piga på en gård. På julafton 1936 fick hon Kajsas kokbok av "husbonden" och när min fina farmor gick bort en vacker vårdag för 6 år sedan tog jag hand om hennes bok. Den är fantastisk att läsa. Inte bara för alla husmorstips utan för att den ger kunskap om den tidens syn på kvinnor. Förordet är skrivet av en Dr. Hagdahl som tydligen var en höjdare inom kocksfären under 1800-talet. 

" Kokkonsten grundar sig huvudsakligen på försök. Varje dag skall öka vårt vetande, därför att den ökar vår erfarenhet. Matlagningen är en konst, som ej kan inläras på en dag, ej heller kan den läras genom att endast läsa en bok över ämnet;man kan lika litet bli en fulländad kock genom att läsa, som en fulländad konstnär i en annan riktning utan att handlägga konsten. Varje studium måste vara förenat med praktik, och i kokkonsten består en viktig del av denna praktik i att kunna förändra recepten efter som tillfället fordrar, ty det är tydligt, att ingen bok över kokkonsten, hur stor eller hur god den än må vara, kan lämpa  sina recept varken i kvantitet eller kvalitet efter varje familjs behov."

Jag undrar just vad Dr Hagdahl skulle säga om Linas matkasse?

3 kommentarer :

Johanna Stålros sa...

Hihi ja du vad skulle han ha sagt;) Vilken fin gammal bok som du nu har i dina ägor. Kramar

CreandoPhoto sa...

*skratt* ja, där hade han fått något att bita i. Gissar att han hade blivit mållös över vår generella respektlöshet inför matkonsten :)

Kramar

Fröken Pimpinett sa...

Ååå, det är något speciellt med gamla böcker. Jag ärvde precis nu ska vi sjunga och gamla "lär dig läsa# böcker från 40- och 50-talet. Roligt att din bok även har en historia!